Akupresura

Početna > Blog

Šta je akupresura i koje su njene prednosti?

Akupresura je metoda, koja se koristi u fizioterapiji, a potiče iz tradicionalne, drevne kineske medicine. Sam naziv potiče sa zapada i u prevodu bi značilo „ubadanje“ – što se zapravo odnosi na stiskanje određenih tačaka na telu, radi umanjenja štetnih efekata stresa, ublažavanja glavobolje ili popravljanja raspoloženja.

Akupresura ili tačkasta masaža uklanja napetost, olakšava bol i pozitivno utiče na imunitet. Pored otklanjanja pojedinih zdravstvenih tegoba, ona se koristi i u tretmanima lepote, jer osvežava kožu i opušta mišiće, što dovodi do odlaganja pojavljivanja bora.

Tačke koje se koriste prilikom masaže se nalaze po celom telu: 29 tačaka broje ruke, 34 tačaka glava i vrat, grudi i abdomen 14 tačaka, leđa 15, a noge čak 51 tačku. Masaža nogu je izuzetno korisna, jer je površina stopala pokrivena tačkama, koje su zapravo nervni završeci „povezani“ sa određenim organima. Pritiskanje ovih tačaka povoljno utiče i na funkcionisanje povezanih organa.

Ono što akupresuru čini izuzetno privlačnom jeste to, što su rizici njene primene izuzetno mali – treba samo obratiti pažnju, da se ne pritiskaju otvorene rane, proširene vene i upaljena mesta na koži, a u trudnoći treba izbegavati određene tačke, pa se budućim mamama savetuje konsultacija sa iskusnim terapeutom. 

 

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".